Dengan pola hidup yang tidak sihat menyebabkan penyakit mudah menyerang tubuh. Apalagi bila dengan makan yang tidak teratur, berbagai jenis penyakit seperti saya mudah sekali menyerang. Ketika Maag sudah menyerang, apalagi asam lambung akut sudah sangat tinggi. Jangan sekali-kali membiarkan hal ini begitu saja, kerana boleh saja kamu menderita penyakit gastroesophageal reflux disease atau Biasa disingkat GERD.

Begini Cara Mengatasi Asam Lambung Akut Menuurut Doktor

Salah seorang pakar penyakit dalam mengatakan bila asam di lambung yang naik ke seperti biasa itu dinamakan maag, namun apabila sudah merasakan sensasi terbakar di bahagian kerongkongan Maka hal itu terindikasi adanya GERD.

Memang GERD ini masih sangat Awam di masyarakat Indonesia, padahal Penyakit ini telah menjejaskan Buatlah lima persen masyarakat Indonesia yang menjalani endoskopi. Tentu setelah anda terkena penyakit ini anda akan mencari solusinya, dan berikut ini akan kami bagikan tips mengatasi mega888 .

  1. Makan lebih teratur

Salah satu kemungkinan berlaku kenaikan asam di lambung adalah daripada pola makan yang tidak teratur. Jadi ada baiknya mula sekarang anda mengatur jam makan Anda, dan satu hal lagi ada baiknya anda menghalang kebiasaan makan 2 jam sebelum tidur kerana hal itu mampu untuk naik ke Bahagian tenggorokan masa Anda tertidur.

  1. Hindari ngemil diantara waktu makan

Ini merupakan kebiasaan yang menyebabkan pencernaan kesulitan semasa mencerna makanan terlalu banyak, akibatnya tubuh menjadi tidak cukup kuat untuk mencerna makanan tersebut.

  1. Hindari minum terlalu banyak masa makan

Terlalu seringnya minum ketika makan boleh mencairkan asam di lambung dan makanan yang sedang anda konsumsi menjadi lebih sukar untuk dicerna.

  1. Mengunyah makanan dengan benar

Walaupun terlihat hal yang sepele, namun cara ini merupakan cara yang penting dalam proses makan. Anda perlu perhatikan ini, kerana ini boleh membantu enzim pencernaan anda untuk mengolah makanan menjadi lebih mudah dan mengurangkan risiko kenaikan asam lambung.

Dan itulah beberapa tips mengenai cara menurunkan kadar asam di lambung agar tidak mengalami maag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *